News
Korzystanie ze stołówki szkolnej- procedura
01.09.2020
Procedura bezpiecznego korzystania ze stołówki
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. z 2020 r. poz. 493 ze zm.) - § 13c.
§ 1
- Celem procedury jest ustalenie wymagań higieniczno-sanitarnych i zasad szczególnej ostrożności podczas przygotowywania posiłków dla uczniów w kuchni szkolnej oraz ustalenie zasad bezpiecznego spożywania posiłków przez uczniów w stołówce.
§ 2
Zasady bezpiecznego korzystania ze stołówki
- Za bezpieczeństwo dzieci podczas spożywania posiłków w stołówce odpowiedzialni są nauczyciele.
- Uczniowie powinni spożywać posiłki w małych grupach przy stolikach z rówieśnikami z danej klasy.
- Nauczyciel może wyjść z uczniami do stołówki dopiero po upewnieniu się, że:
- pracownik obsługi wykonał zabiegi higieniczno-sanitarne polegające na dezynfekcji blatów stołów i poręczy krzeseł,
- pomieszczenie zostało wywietrzone.
- Przed wejściem do stołówki nauczyciel zobowiązany jest dopilnować, by uczniowie dokładnie umyli ręce wodą z mydłem, zgodnie z instrukcją poprawnego mycia rąk.
- Uczniowie powinni wchodzić do stołówki jeden za drugim, w bezpiecznej odległości i bez pośpiechu zajmować wyznaczone miejsca przy stołach.
- Po posiłek uczniowie podchodzą „gęsiego”, bez tłoczenia się przy stanowisku wydawania posiłków.
- Porządku w stołówce pilnuje nauczyciel pełniący dyżur.
- Posiłki uczniom wydaje jedna osoba zaopatrzona w jednorazowe rękawiczki i maseczkę.
- Posiłki podawane są uczniom na talerzach umytych w temperaturze min. 600C z dodatkiem detergentu lub wyparzane.
- Po spożyciu posiłku przez uczniów nauczyciel informuje pracownika obsługi o wyjściu grupy ze stołówki.
Pracownik obsługi dezynfekuje blaty stołów i poręcze krzeseł.